SANOJEN VOIMASTA JA VUOROVAIKUTUKSESTA
Meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa. Tai oikeastaan vaikutamme aina toisia kohdatessamme joka tapauksessa. Tärkeää on, miten kohtaamisissa toimimme, mitä ja miten sanomme ja elehdimme. Sitä sanotaan vuorovaikutukseksi. Vaikutamme toisiimme monin tavoin, vuorotellen. Tietoisestija ia tietämättämme.
SANAVALINNAT
Sanojen valinta ja käyttö heijastavat arvojamme. Sanavalinnat ovat arvovalintoja. Niissä piilee mahtava voima. Tukea tai alistaa. Lyödä tai nostaa. Kasvattaa yhteisvastuuta tai itsekkyyteen perustuvaa kateutta.
ITSE VAI MUIDEN AVULLA
Tähän maailmaan syntyessämme olemme kaikki alastomia ja avuttomia ja huudamme apua naama punaisena, kaikin voimin.
Mahdollisuudet siitä eteenpäin ovat monen kirjavat ja elämässä onnistuminen riippuu mitä suurimmassa määrin muista kuin itsestä. Kuka voi sanoa hankkineensa itse itselleen terävän älyn? Tai perheen, joka huolehtii? Tai maan, johon on syntynyt? Tai ihon ja silmien värin? Tai onko hän omasta päästään keksinyt sen kielen, jolla yrittää selvitä muiden kanssa? Tai voiko hän elää hyvää elämää muista lajitovereista erillään?
Melkoista onnen kauppaa! Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.
TULONSIIRTO VAI SOSIAALINEN OMATUNTO JA YHTEISVASTUU
On tärkeää ymmärtää oma onnekkuutensa. On tärkeää tajuta, miten väärässä on hokema ”jokainen on oman onnensa seppä”.
Palaan alkuun: toisistamme huolehtimisen yhteydessä kannattaa tarkasti miettiä sanavalintaa. Onko kyse hankalassa tilanteessa huolehtimisesta eli sosiaaliturvasta (perusasioista huolehtimisesta) vai tulonsiirrosta? Näillä kahdella kästteellä on täysin erilainen arvovaraus. Sanaa ”tulonsiirto” käytetään usein silloin, kun sosiaaliturvaa halutaan heikentää ja siihen turvautuvat halutaan tuomita itseä huonommiksi ja ei-toivotuiksi. Vaikuttaa siltä, että halutaan antaa sellainen kuva, että ”minulle” kuuluvia tuloja (=rahaa!) siirretään sellaisille, jotka eivät sitä oikeastaan ansaitse. Olemme nähneet ja kuulleet julkisuudessa ja parlamentissamme käytetyn heistä kovin loukkaavia sanoja.
EMPATIA on politiikassa (=yhteisten asioiden hoito) enemmän kuin sallittua. Perusedellytys asioiden hyvälle hoidolle.